Belastningsindex däck

Belastningsindex är en beteckning för att beskriva den maximala belastningen som ett däck ska klara av. Indexet räknas via nummer, från 75 till 105. Siffran står inte för den exakta vikten utan för ett visst antal kilo som motsvarar lastkapaciteten. Detta kan man även se i olika beteckningstabeller. Man kan dessutom se belastningsindexet i registreringsbeviset. Kapaciteten för maxlasten kan dock variera beroende på hur snabbt man kör, men också hur mycket luft som finns i däcken. Står det till exempel 90 i ditt registreringsbevis eller på sidan av däcket så betyder det att din bil klarar av 600 kilo.
 

Belastningsindex däck – varför är det viktigt?

Vid byte av däck är både belastningsindexet och hastighetsindexet viktigt att ta hänsyn till. Den maximala belastningen måste vara inom rätt tyngd i samband med den maximala hastigheten.
Alla 4 däcken måste klara av både bilens last och eventuellt bagage samt hur många som sitter i bilen. Det är förbjudet att installera däck som har lägre belastningsindex än rekommenderat, Det är snarare bättre tvärtom. Det är alltså en fördel om man väljer däck som till och med har högre belastningsindex än vad som är rekommenderat. Det finns smarta funktioner och sökmotorer online som kan hjälpa dig att hitta däck med rätt belastningsindex som passar just din bil. Är man osäker kan man alltid kontakta en däckexpert.

Har man B-körkort får man enligt lagen köra med en maxvikt på 3500 kilo. Detta får inte ignoreras oavsett om man har däck som klarar av mer tyngd. Vill man kunna köra med tyngre last krävs det att man har ytterligare körkort som tillåter det. Som sagt är det även olagligt att ha däck som inte klarar den vikt som bilen är gjord för. Innan du köper ett par nya däck var noga att kontrollera belastningsindexet så att den stämmer överens med vad din bil är konstruerad för.

erbjudande för däck och fälgar online