ATV fälgar

Till fyrhjuliga motorcyklar, ATV, finns det många olika tillbehörsfälgar att välja mellan. Precis som vid köp av fälgar till bilar, behöver det göras faktainsamling innan själva inköpet ska genomföras.
Vilket material skall fälgen vara tillverkad av? Hur skall fälgen se ut? Kommer fälgen att passa till maskinen?

För ATV som används till skogsbruk, och andra arbeten i skog och mark, är det vanligast med stålfälgar. Ofta fabriksutrustning på maskinerna. Dessa fälgar tål mycket stryk. Skulle det ändå bli en buckla, så går denna ofta att buckla ut och sedan fortsätta att använda fälgen.
Stålfälgar har tyvärr hög vikt. Det finns inte heller speciellt många designer att välja mellan.

Stort utbud av ATV fälgar

Det finns ett stort utbud av lättmetallfälgar till ATV. Många av dessa fälgar har ganska hög bling-faktor. För många ATV-ägare är detta en viktig egenskap, eftersom hjulen sitter så öppet och synligt på en fyrhjulig motorcykel. Fälgarna har en framträdande roll i hela fordonets design.
Billiga lättmetallfälgar håller ibland låg kvalitet, och lämpar sig kanske bäst för körning på väg. För ATV-ägare som tänker använda fordonet i terrängen, finns lättmetallfälgar med hög styrka att köpa.
De vanligaste diametrarna på ATV-fälgar är 12 eller 14 tum.

Kommer fälgen att passa på aktuell maskin? För att kunna svara på den frågan, behövs fler frågor.
Fälgarnas dimension behöver vara rätt. Men det finns fler fallgropar.
Både de flesta ATV, och de flesta fälgarna på marknaden har fyra bulthål. Men det är bara fälgarna med rätt bultcirkel som kommer att gå att montera på maskinen. Det är frestande att kika efter snygga fyrbultade bilfälgar, men inga av dessa har en bultcirkel som motsvarar den på en ATV.
Fälgarnas inpressningsdjup (ET-mått) skiljer sig åt, beroende på maskinens hjulupphängning. Maskiner med stel bakaxel, behöver ett annat inpressningsdjup på fälgarna, jämfört med maskiner som har delad bakaxel.

Skall det köras extremt med maskinen eller köras med mycket lågt däcktryck, finns det fälgar med en låsring ”beadlock” , som ser till att däcket sitter ordentlig fast på fälgen.