Allround däck

Idag finns det olika typer av däck och även om man inte själv har körkort så kanske man har hört att det pratas om sommar- och vinterdäck. Utöver sommar- och vinterdäck så finns det även allround däck som fungerar året runt. Det finns delade åsikter om året runt däck och det finns både för- och nackdelar med däcken. Bor man i södra Sverige där klimatet är lite mildare så kan allround däck vara förmånligt att ha.

Är allround däck bra eller dåligt?

Fördelen med däcken är att man slipper krånglet med att byta däck när säsongen ändrar sig från vinter till sommar och vice versa. Det är dock många som påstår att det inte är möjligt för samma däck att vara lika bra under sommaren som under vintern. Man anser till exempel att allround däck inte klarar av de tuffa vinterklimatet som finns här i Sverige. Vill man ha allround däck så är det super viktigt att man använder året runt däck som är godkända. När det kommer till vintertid så finns det vissa krav som ett däck måste uppfylla för att få användas.

Hur ser allround däcken ut?

Det som skiljer sommar- och vinterdäck åt är att vinterdäck bland annat brukar ha dubb medan sommardäck brukar ha ett annat mönster. Man brukar även använda en annan gummiblandning i vinterdäck och sommardäck. Då kommer frågan, hur ser då allround däck ut? När det kommer till gummit i allround däck så är det oftast hårdare än det som används i vinterdäck. Det är dock mjukare än det som används i sommardäck. Allround däck skall också ha mindre slitage än vinterdäck med dubb. Trots detta så finns det många likheter i utseendet mellan allround däck och vinterdäck. Man använder ungefär samma gummiblandning och har liknande mönster på däcken. Man kan oftast välja mellan att ha ett friktionsdäck eller ett däck som är mer anpassat för barmark.

10 populära allround modeller

Continental AllSeasonContact™ 205/60 16 H är en populär modell för allround däck. Det är ett däck som har bra bromsegenskaper samt bra grepp på både isiga och snöiga vägar. Däcket har även vunnit ett pris för bäst i test. Det anses vara det bästa allround däcket då det speciellt hanterar vinterunderlag bra. En annan modell som anses vara en av de bästa är Goodyear Vector 4Seasons. Däcket har särskilt lyfts fram för sin förmåga att hantera vattenplaning. En annan modell som också hanterar vått underlag bra är Hankook Kinergy 4S2 H750. Hankook har själva utvecklat ett eget mönster på däcken som minskar slitage. Vid körning på torr asfalt så har Michelin CrossClimate + fått väldigt fina recensioner. Star Performer SPTS AS är ett av de mest sålda året runt däck och har fått högsta betyg i alla kategorier av användare. De har en M+S-beteckning som innebär att de är godkända som året runt däck i Sverige. Nummer två på listan över mest sålda året runt däck är Star Performer SPTV som klarar tyngre last. Cooper Discoverer AT3 kniper tredje platsen och passar bland annat SUV:ar och lätta lastbilar.